Friday, November 26, 2004

Νομικά Θέματα: Ο έλεγχος τίτλων

Γράφει ο Μιχάλης Δημάκης, και με την άδεια του το δημοσιεύω:

Ο έλεγχος τίτλων, ελλείψει κτηματολογίου, δεν είναι πάντα απλή και σίγουρη δουλειά:
Ο έλεγχος τίτλων συνίσταται σε μετάβαση του δικηγόρου του αγοραστού ενός ακινήτου στο υποθηκοφυλακείο της περιοχής του ακινήτου και έλεγχο στα βιβλία του υποθηκοφυλακείου με το εξής αντικείμενο:
- έλεγχος ότι ο πωλητής είναι όντως κύριος του ακινήτου (ελέγχεται η σειρά των συμβολαίων με τα οποία αυτός και οι προηγούμενοι κύριοι απέκτησαν το ακίνητο, καθώς και το ότι δεν το έχει πωλήσει ξανά)
- έλεγχος ότι επί του ακινήτου δεν υπάρχει βάρος (υποθήκη, προσημείωση ή κατάσχεση) και διεκδίκηση,
- έλεγχος ότι στο πέρασμα του χρόνου το ακίνητο (εάν είναι οικόπεδο ή αγροτεμάχιο) εμφανίζεται σε όλα τα συμβόλαια με το ίδιο μέγεθος (για να μην αγοράσουμε και έκταση που δεν ανήκει στον πωλητή και "προσετέθη" εκ των υστέρων στο οικόπεδό του),
- ένας καλός έλεγχος τίτλων οικοπέδου -αγροτεμαχίου περιλαμβάνει και έλεγχο στα συμβόλαια των ομόρων γειτόνων, για να βεβαιωθούμε ότι δεν εμφανίζονται και αυτοί ως κύριοι του ιδίου ακινήτου ή τμήματος αυτού.

Πολλές φορές, ιδίως σε επαρχιακά υποθηκοφυλακεία, όπου δεν υπάρχει καλή αρχειοθέτηση, ο έλεγχος μπορεί να είναι πολύ δύσκολος κια μπερδεμένος. Άλλο πρόβλημα στην επαρχία είναι ότι, στο παρελθόν, δεν χρησιμοποιείτο το τετρ. μέτρο ως μονάδα μέτρησης, αλλά και άλλες μονάδες:
- κοίλον = μία ανθρώπινη χούφτα (π.χ. ένας αγρός εμβαδού δέκα κοίλων σημαίνει ότι έχει τέτοια έκταση ώστε για να τον σπείρεις χρειάζεσαι δέκα κοίλα σπόρο),
- οκά = η γνωστή μονάδα βάρους (π.χ. ένας αγρός εμβαδού δύο οκάδων σημαίνει ότι έχει τέτοια έκταση ώστε για να τον σπείρεις χρειάζεσαι δύο οκάδες σπόρο)
- ζευγαριά = η επιφάνεια που οργώνεται από ένα ζεύγος βόδια σε μία ημέρα, δηλ. από ανατολή έως δύση (π.χ. ένας αγρός εμβαδού δύο ζευγαριών σημαίνει ότι έχει τέτοια έκταση ώστε για να τον σπείρεις με δύο βόδια θέλεις δύο μέρες)
- ο εργάτης = σίγουρα έχει σχέση με τον εργάτη και ανάλογη εφαρμογή με τα βόδια, αλλά δεν ξέρω τι τον κάνεις τον εργάτη - τον ζεύεις στο άρωτρο ή σκάβει με τσάπα;
[Σίγουρα, σε άλλες περιοχές, υπάρχουν και άλλες μονάδες]
Έτσι, στο ακίνητο που αγοράζει ο πελάτης μου στ* ***, στο πέρασμα του χρόνου αυτό έχει καταμετρηθεί (σε διάφορα συμβόλαια) με τις μονάδες εργάτης, οκά, κοίλον και στρέμμα. Είναι, δε, τόσο αξιόπιστα όλα αυτά, ώστε το 1966 το ακίνητο εμφανιζόταν σε συμβόλαιο να έχει επιφάνεια 1,5 στρέμμα και, έκτοτε, από αυτό έχουν γίνει πωλήσεις 6 στρεμμάτων!
Σημειώνω ότι, τα ανωτέρω περί μονάδων μετρήσεως, δεν είναι μόνον εύθυμα, αλλά και πηγή αντιδικιών: αλήθεια, πόσο χωράει η φούχτα του καθενός, πόσο επηρεάζει το έδαφος την έκταση που οργώνουν τα βόδια, πόσο δυνατά είναι τα βόδια, πόσο διαρκεί η ημέρα οργώματος (ευτυχώς που οργώνουμε πάντοτε την ίδια εποχή), πόσο δυνατός ήταν ο εργάτης (με μαστίγωμα ή χωρίς;).
Έχω στα χέρια μου και ειδική πραμγατογνωμοσύνη περί του κοίλου στην Κρήτη.

Τελικά, η δικηγορία είναι μία ευχάριστη ασχολία.
Συμπέρασμα: όποιος αγοράζει αγροτεμάχιο δεν ξέρει τι του επιφυλάσσει η μοίρα του (σε υπόθεσή μου στ* ***, το ακίνητο που είχε αγοράσει ο πελάτης - με άλλο δικηγόρο βέβαια- τελικά ανήκε στην πολύ μεγάλη γειτονική ιδιοκτησία).
ΜΗΔ

7 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Mia akomi monada einai o spasarx****. Douleuei kapos san to zeugos. px. Poso mporei na trexei mexri na ton Gam**.

10:38 PM  
Anonymous Anonymous said...

Υπαρχει καποια προσεγγιστική αντιστοιχία οκάς-στρέμματος?

3:40 PM  
Anonymous Anonymous said...

Αγαπητέ ανώνυμε,
Θα ενημερώσω τον συγγραφέα του άρθρου για το ερώτημα σου, και ελπίζω να λάβεις σύντομα απάντηση.

Kalavrithiti.

9:11 PM  
Blogger eleftheria said...

Τελικά ποια είναι η αντιστοιχία ενός κοίλου σε εμβαδό?Υπάρχει κάποια επίσημη μετατροπή? Απο κάποια δίκη ίσως..

1:52 PM  
Anonymous geoanas said...

geia sou kalavrithiti,
eimai apo kriti(xania) kai endiaferomai gia tin pragmatognomosini pou anafereis sto blog sou oti exeis gia tin kriti.
tha ithela me kapoio tropo,an mporeis vevaia, na mou ti steileis.
s efxaristo ek ton proteron

9:31 PM  
Anonymous geoanas said...

geia sou kalavrithiti,
eimai apo kriti(xania) kai endiaferomai gia tin pragmatognomosini pou anafereis sto blog sou oti exeis gia tin kriti.
tha ithela me kapoio tropo,an mporeis vevaia, na mou ti steileis.
s efxaristo ek ton proteron

9:31 PM  
Blogger geoanas said...

mipos mporeis na mou doseis kapoio tropo epikoinonias me to syggrafea tou arthrou?
efxaristo

9:47 PM  

Post a Comment

<< Home