Friday, December 03, 2004

Περί Εθελοντισμού

Ο κος Ορέστης Μακρής ζήτησε να καλύψω θέματα μόδας, ζώων,προσκοπισμού και εθελοντισμού.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το βασικό ερώτημα: Ποιός είναι ο ορισμός του εθελοντή;

Σύμφωνα με το νέο (το 1978) λεξικό της δημοτικής του Χ. Σακελλαρίου, εθελοντής= ο που προσφέρει υπηρεσίες ή κατατάσσεται στο στρατό εθελοντικά. Γκέγκε;

Από το 1978 μέχρι τις ημέρες μας, μόνο τα ονόματα έμειναν ίδια (Καραμανλής-Παπανδρέου), γιά όλα τα άλλα θα πρέπει να μελετήσουμε το λεξικό του Μπαμπινιώτη, το οποίο λεξικό όμως δεν διαθέτει η πτωχή μου βιβλιοθήκη.

Θα θας δώσω λοιπόν δύο εμπειρικούς ορισμούς του εθελοντή.

"Αριστερός" ορισμός εθελοντή: Ο εθελοντής είναι ένα χαζοχαρούμενο θύμα, που εξαπατάται από τις σειρήνες του marketing και δουλεύει για κάποιον χωρίς αντάλλαγμα. Κλασσικό παράδειγμα ο Εθελοντής του Αθήνα 2004 με την πολύχρωμη στολούλα του και την εξωγήινη ευδιαθεσία. Το πρόβλημα με τον εθελοντή αυτόν είναι (συνεχίζει ο "αριστερός") ότι με την δωρεάν προσφορά εργασίας, καλύπτει μία πολύτιμη θέση εργασίας, την οποία θα έπρεπε κανονικά να καταλάβει κάποιος άνεργος για να φάει ψωμί. Τούτο συμβαίνει π.χ. με τους εθελοντές πυροσβέστες ή σχολικούς τροχονόμους κ.α. Το κράτος δηλαδή καλύπτει τις ανάγκες του με θύματα (που προφανώς έχουν λύσει το βιοποριστικό τους πρόβλημα), αντί να προσλάβει κόσμο ως οφείλει, και έτσι να μειώσει την ανεργία.

"Δεξιός" ορισμός εθελοντή: Ο εθελοντής είναι υποψήφιος δημόσιος υπάλληλος που εκμεταλευόμενος την νομοθεσία προσπαθεί να μαζέψει μόρια για την πρόσληψη του.
Έτσι έχουμε στα χαρτιά χιλιάδες εθελοντές πυροσβέστες (ζήτω που καήκαμε) και άλλους πατεντιάρηδες τύπους, ορισμένοι εκ των οποίων δεν έχουν καν τα τυπικά προσόντα πρόσληψης, ελπίζουν όμως πως κάπου-κάπως-κάποτε θα "τρουπώσουν" και αυτοί.
Χωρίς να μπορώ να το αποδείξω, πιστεύω πως από την άλλη αρκετοί εθελοντές του 2004, ενώ πήγαν καθαρά για τα μόρια και τα άλλα ωφέλη, τελικά "την βρήκαν με το όλο σκηνικό" και δώσαν τον καλύτερο τους εαυτό.

Που θέλω να καταλήξω: Ο εθελοντισμός στην Ελλάδα είναι ένα σχετικά καινούργιο φρούτο, όχι ότι δεν υπήρχαν στο παρελθόν Έλληνες εθελοντές, απλώς σήμερα το φαινόμενο γιγαντώνεται. Πιστεύω πως οι Ολυμπιακοί ξυπνήσαν αρκετό κόσμο, που ψάχνεται για να δραστηριοποιηθεί κάπου. Από την άλλη, είναι φανερό πως ο νομοθέτης δεν έχει καταλάβει το νόημα του εθελοντισμού, και πως να το καταλάβει όταν για αυτόν εθελοντής είναι ο αφισσοκολητής που θα ανταμοιφθεί με κάποιο ρουσφετάκι.

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι η κλασσική νεοελληνική φαγωμάρα μικροσυλλόγων που παράγουν περισσότερη "πολιτική" παρά έργο. Αποφύγετε τους.

Τα σχόλια σας ευπρόσδεκτα.


2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

ένας αριστερός απαντάει:

- αν κανείς προσφέρει αφιλοκερδώς κάποιες υπηρεσίες δεν είναι ανάγκη τυπικά να οριστεί ΄εθελοντής΄ στο πλαίσιο κάποιας ομάδας εθελοντισμού π.χ. σύμφωνα με την έννοια του εθελοντισμού όπως αυτή έχει οριστεί στις καπιταλιστικές-δεξιές κοινωνίες οι αγωνιστές που πήγαν στα ξερονήσια θα έπρεπε να ήταν κανονικά ¨εθελοντές της δημοκρατίας¨ και να τους συντονίζει και να τους εμπνέει κάποια σαν την Αγγελοπούλου, κοινώς γ*τα !

τέλος πάντων, αν είναι να το λέει η καρδούλα κάποιου να κάνει κάτι - να προσφέρει κάτι θα το κάνει από μόνος του, όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες και ¨φορμαρίσματα¨ δυτικοκαπιταλιστικά [= για όλα πρέπει να έχουμε τίτλο]

Α! φίλε και μιας και σου γράφω, να αναφέρω και κάτι άσχετο με το post αυτό αλλά αναφέρεται σε ένα προηγούμενο που έγραψες. Λοιπόν, έκανα τον αρακά που έγραψες και πράγματι γ*ει!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

3:53 PM  
Blogger kalavrithiti said...

Προς Αριστερό:

Καλέ μου άνθρωπε αν δεν είσαι κάποιος μεταμφιεσμένος γνωστός μου, τότε είσαι ο πρώτος πραγματικός αναγνώστης/σχολιαστής του blog μου. Πως βρέθηκες εδώ;

Θα ξαναγράψω για τον εθελοντισμό σύντομα, και θα χαρώ πολύ αν σχολιάσεις.

7:55 PM  

Post a Comment

<< Home