Wednesday, December 08, 2004

Πρώτες Βοήθειες

Με αφορμή το post του Ζάκη (http://www.depian.com/blog/index.php?p=39#comments), θα ήθελα αγαπητό μου κοινό να σας γράψω δύο-τρία πραγματάκια επί του θέματος.

Αν θέλετε να μάθετε Πραγματικές Πρώτες Βοήθειες, απευθυνθείτε στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό ( Λυκαβηττού 1, Αθήνα, 6ος όροφος. Πληροφορίες στα τηλ. 210-3604678 και 210-3637554). Το 199κάτι που παρακολούθησα το σχετικό σεμινάριο, η διάρκεια του ήταν δίμηνη και δυστυχώς το κέντρο πρώτων βοηθειών της 3ης Σεπτεμβρίου είχε μόλις κλείσει, με αποτέλεσμα να μην μου δοθεί η ευκαιρία της εξοικείωσης με φωνές και αίματα.

Καλά είναι τα διάφορα σεμινάρια για CPR, καλύτερο και πρακτικότερο όμως είναι να ξέρεις να σταματήσεις μία αιμορραγία, ή/και να μπορείς να αντιμετωπίσεις μία περίπτωση απέμφραξης αεροφόρων οδών από ξένο σώμα (πνίξιμο από μία μπουκιά φαγητό που πήρε λάθος δρόμο).

Αν τελικά παρακολουθήσετε το σεμινάριο του Ερυθρού Σταυρού, ίσως σας δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσετε έναν εκπληκτικό άνθρωπο, τον Εθελοντή Σαμαρείτη Ανδρέα Λένα. Πρόκειται για έναν άνθρωπο μεγάλης ηλικίας με ενεργητικότητα εφήβου, με 40+ χρόνια προσφοράς στον Ε.Ε.Σ. και με απέραντη αγάπη για τον συνάνθρωπο. Η διάθεση του για κοινωνική προσφορά θα σας προβληματίσει (ποιός είμαι και που πάω). Ελπίζω να είναι ακόμα ακμαίος.

Να σας πω επίσης πως μετά το σεμινάριο, η γνώση των ζημιών που μπορεί να προκαλέσει κάποιος σε έναν τραυματία από λάθος ενέργειες, με έχει τρομοκρατήσει. Έχει τύχει σε τροχαία ατυχήματα να μην τολμώ να κάνω τίποτα, φοβούμενος πως θα αποτελειώσω τον δυστυχή τραυματία.

Και κάτι ακόμη: Το να παρακολουθήσουμε ένα σεμινάριο Α΄Βοηθειών από την μία, και από την άλλη να οδηγούμε επιθετικά ή/και πιωμένοι, είναι σαν να κυκλοφορούμε με ένα γεμάτο και απασφαλισμένο δίκανο στο ένα χέρι, και στο άλλο να κρατάμε ένα βετέξ για να σκουπίσουμε τα αίματα.



4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

KAL,

Η ΠΝΟΗ στο 4ωρο σεμινάριο που σου μαθαίνουν CPR έχει και πρακτική εξάσκηση σε συμμαθητή και σε μωρό/κούκλα της απέμφραξης αεροφόρων οδών.

Εκτός από το CPR η ΠΝΟΗ διοργανώνει και σεμινάρια πρώτων βοηθειών. Διαρκεί και αυτό 4 ώρες αλλά δυστυχώς είναι μόνο θεωρία.

Το site της ΠΝΟΗΣ είναι στο www.pnoe.grΠάντως μπορούμε να μαζευτούμε 7-8 Bloggers και να κάνουμε κάποιο από τα 2 σεμινάρια. Τι λες;

Ζάκης

11:56 AM  
Anonymous Anonymous said...

Θα πρότεινα, επίσης, το σεμινάριο πρώτων βοηθειών στις οικιακές εργασίες.
Εκεί το ρίσκο να προκαλέσεις ζημιά σε κάποιον δεν είναι τόσο μεγάλο και με το βετέξ δεν μαζεύεις αίματα, δηλ. ΙΔΑΝΙΚΕΣ συνθήκες και ¨είμαστε μια χαρούμενη ατμόσφαιρα¨.

Το κορίτσι σου.

7:53 PM  
Anonymous Anonymous said...

Μέσα είμαι.

Καλαβρίθητι.

9:59 AM  
Anonymous Anonymous said...

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΝΑΣ

Έφυγε σήμερα τα ξημερώματα, στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, ο παλαιότερος Εθελοντής Σαμαρείτης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΝΑΣ. Ο Κυρ Αντρέας, όπως τον αποκαλούσαν όλα τα χρόνια οι Σαμαρείτες της Αθήνας και όλης της Ελλάδος, αφιέρωσε τη ζωή του στη σπουδαιότερη ηθική αρχή. Στον αλτρουϊσμό.

Από πολύ μικρός διδάχθηκε από την οικογένειά του ότι παρά τις στερήσεις και τις κακουχίες της ζωής, υπάρχει πάντα το περιθώριο της ανιδιοτελούς προσφοράς στον συνάνθρωπο.

Εντάχθηκε στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό ως Εθελοντής Σαμαρείτης πριν από μισό και πλέον αιώνα, σε μια εποχή που οι κακουχίες στην Ελλάδα, οι δυσκολίες επιβίωσης, η εξαθλίωση των ανθρώπων, ήταν οι στερεότυπες εικόνες της χώρας μας αμέσως μετά των Δέυτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκείνη την εποχή και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, δεν διέθεται ούτε τα στοιχειώδη μέσα για να προσφέρει το ανθρωπιστικό του έργο, σε όλη την ταλαιπωρημένη Ελληνική κοινωνία. Είχε, όμως, περρίσευμα ψυχής και ανθρωπιάς από ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες σαν τον κυρ Αντρέα.

Ο κυρ Αντρέας, εργατικός, ηθικός, ακούραστος, ασχολήθηκε με την ανάπτυξη των Εθελοντών Σαμαρειτών της Αθήνας, με την εκπαίδευση πολιτών στις Πρώτες Βοήθειες, ενώ σε κάθε καταστροφή που έπληξε την χώρα μας, ήταν πρώτος από όλους. Καλόκαρδος, αισιόδοξος, ήπιων τόνων, χαμογελαστός, πάντα με τον καλό λόγο, σε έκανε να νιώσεις αγαλίαση παρά τη δυστυχία που σε είχε χτυπήσει.

Η κοινωνική και ανθρωπιστική του προσφορά, στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και στην Ελληνική κοινωνία, είναι ανεκτίμητη. Άφησε πίσω του συγγραφικό έργο, εθελοντικό έργο μα πάνω από όλα μας κληροδότησε την ανθρωπιά, που τείνει να χαθεί στις μέρες μας. Ευτύχησε να παρασημοφορηθεί, από τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Ανδρέα Μαρτίνη, με την ανώτατη τιμητική διάκριση, τον Χρυσό Σταυρό. Επιπλέον τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ως Εθελοντής της Χρονιάς.

Όπως αθόρυβα έζησε όλη του τη ζωή, όπως αθόρυβα εργάστηκε εθελοντικά στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, έτσι αθόρυβα έφυγε σήμερα τα ξημερώματα, για το μεγάλο ταξίδι του τελικού μας προορισμού.

Όλοι εμείς, είμαστε ευτυχείς που τον γνωρίσαμε, που του μιλήσαμε και που συνεργαστήκαμε μαζί του και υποσχόμαστε να έχουμε ως οδηγό την ενάρετη ζωή του κυρ Αντρέα και την ανεκτίμητη ανθρωπιστική προσφορά του.

Εκφράζουμε την απέραντη θλίψη μας και την προσδοκία να μην εκλείψουν από το κόσμο μας άνθρωποι σαν τον κυρ Αντρέα.

Καλό ταξίδι κυρ Αντρέα
www.samarites.gr

9:31 AM  

Post a Comment

<< Home